Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar Kayit10

Join the forum, it's quick and easy

Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar Kayit10

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar

    Tarantula
    Tarantula
    Admin
    Admin


    Erkek
    Mesaj Sayısı : 1292
    Yaş : 33
    Nerden : Van
    Sitesi : http://www.krkmz.tk
    Madalya : Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar 1_mada10
    Points : 1635
    Kayıt tarihi : 27/05/08

    Kişi sayfası
    Puan: 150
    Rep Puanı:
    Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar Left_bar_bleue50/100Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar Empty_bar_bleue  (50/100)

    Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar Empty Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar

    Mesaj tarafından Tarantula Salı Eyl. 16, 2008 3:41 pm

    Tifo, Salmonellozis, Paratifo, Basilli Dizanteri, Amipli Dizanteri, Kolera, Çocuk Yaz ishalleri, Stafilokoksik gıda zehirlenmesi, Bacillus cereus zehirlenmesi, Botulismus, Askariazis, Oksiurazis, Teniazis, Giardiazis, Hidatidozis, Hepatitis A ve E, Poliomyelitis bu grupta en sık görülen bakteriyel, paraziter ve virutik hastalıklardır.

    Özel durumlarda Tüberküloz, Streptokok enfeksiyonları, Leptospiroz, Şarbon, Toksoplazma, Ankilostorna da bu gruba girebilir. Hayvanlardan bulaşan hastalıklar sınıflandırıldığında süt ve ürünleri ile geçtiği zaman zaman unutulan Brusellozis ülkemiz için çok önemli bir sağlık sorunudur; alınacak önlemler değerlendirilirken akııdan çıkarılmamalıdır.
    Yukarıda sayılan hastalıklar grubunun genel özellikleri şöyle özetlenebilir:

    .Genellikle dışkı-ağız yoluyla bulaşırlar. Çoğunluğu dışkı (bazen idrar) ile atılır, kirlenmiş olan su ve besinler aracılığıyla sağlam kişiyi ağız yoluyla enfekte ederler.

    .Sıklıkla epidemilere, pandemilere neden olurlar. Tek bir kaynaktan çıkan çok sayıda etken, suda ve besin maddelerinde hızla çoğalarak onbinlerce kişiyi enfekte edebilir. Özellikle suya geçtiyse, patlama şeklinde salgınlar oluşur. Yalnız besinlerin kontamine olması durumunda yayılma daha yavaştır.

    Belirli iklim koşullarını ve özellikle kötü hijyen ik koşulları severler.

    Kötü ekonomik ve toplumsal koşulların göstergesidirler. Kirli suların, açık helaların, açıkta satılan yiyeceklerin, sinek/hamamböceği gibi vektörlerin bulunduğu; kişilerin temizlenme alışkanlıkları ya da olanaklarının az olduğu toplumlarda sık görülürler. Sosyo-ekonomik düzey yükseldikçe görülme sıklıkları azalır. Bu nedenlerle yalnızca sağlık örgütünün çabalarıyla önlenmeleri çok güçtür;
    tüm kamu sektörünün etkin katılımını gerektirirler.

    .Genellikle yaz aylarında daha sık görülürler.

    .Enfeksiyon zincirinin kırılmasında en etkin ve kalıcı yaklaşım bulaşma yollarının kesilmesi, yani olumsuz çevresel etmenlerin ortadan kaldırılmasıdır

      Similar topics

      -

      Forum Saati Salı Ekim 08, 2024 9:19 pm